THEATER EN DANS


Lejo met ‘Hands up!’
www.lejo.n

Ken je Lejo? Dat beroemde poppetje met die oogjes, van Sesamstraat?
Hij komt naar DinXperience met een bonte stoet vrienden: een koe met een eetprobleem, een blaffende buldog en een stuntelige tapdanser. Zie je de fladderende vogels, het schattige kinderkoortje en de inktvis die elegant door het theater zweeft? Je vergeet acuut dat je naar blote handen en houten ogen zit te kijken. Verfrissend eenvoudig en o zo expressief: doe jezelf en je (klein)kinderen een groot plezier met deze vrolijke, woordloze familievoorstelling vol muziek.
Na afloop kunnen de kinderen zelf Lejo-oogjes knutselen.
Verrassend en vrolijk vermaak voor iedereen vanaf 3 jaar
Te zien in route 1 en 10


Andrea Diersen en Myrthe van Velden
www.tgtimmerdier.nl en www.grofgeschud.eu

“Als Dinxperloër ben je sowieso al een halve Duitser toch? Maar als ik mijn Duitse vader nooit gezien heb, waar zit dan dat Duitse stukje in mij?”
Een moeder en een dochter praten over nationaliteit, identiteit, in hoeverre je elkaar echt begrijpt en doorgrondt, maar vooral over een grenzeloze liefde met grote gevolgen.
Andrea, theatermaker en actrice, is geboren en getogen te Dinxperlo. Ook Myrthe, cabaretière en actrice, komt uit het grensdorp. Beiden zijn ze dus goed op de hoogte van de bijzondere omstandigheden van het leven ‘op’ de grens. Ze zullen hun eigen jeugdervaringen gebruiken om dit verhaal zo goed mogelijk te vertellen.
Andrea & Myrthe - "Grenzeloze Liefde"
Te zien in route 5, 7, 18, 25, 33 en 35


Hendrick-Jan de Stuntman en Merel Kamp
www.merelkamp.nl

Hendrick-Jan en Merel spelen in ‘Springtime’ samen in een over-the-top romantische komedie in de traditie van de stomme film. Een man en een vrouw hangen aan roestige stalen veren. Daardoor zijn ze beperkt in hun bewegingen, maar binnen de beperking zijn de mogelijkheden onbeperkt. In deze 20 minuten durende voorstelling stapelen de clichés zich op tot een tragikomisch liefdesverhaal. Van eerste ontmoeting tot ‘en ze leefden nog lang en gelukkig…’ Het zou symbool kunnen staan voor de relatie Nederland-Duitsland. U ziet een spectaculaire beeldende voorstelling met meeslepende muziek en zonder tekst. Voor publiek van alle leeftijden van over de hele wereld.
Te zien in route 11, 33 en 39


Theatergroep Dorst

Op de Aa-strang komt een roeiboot aan gevaren met daarop een man en een vrouw. Deze activiteit, wat een leuk uitje had moeten zijn, loopt anders dan gepland. Ze komen er niet meer onder uit: vast in een bootje op het water komt het tot een confrontatie. En krijgen we een inkijkje in een huwelijk dat al 35 jaar stand houdt.
'Hij en zij komen op in een bootje' is een lichtvoetige locatievoorstelling over een serieus en voor veel mensen herkenbaar onderwerp: het huwelijk. Want weten we in welk bootje we precies stappen als we met elkaar besluiten te zijn? En is dit bootje gevuld met oude gewoontes en patronen die generaties lang golden of mogen we die ook voor onszelf opnieuw vormgeven? En wat als we dat vergeten? Wat als we er na 35 jaar huwelijk achter komen dat we de ander eigenlijk helemaal niet echt kennen?

Theatergroep Dorst – “Hij en Zij komen op in een bootje”
Te zien in route 13, 14 en 30


DanzArte 
https://danzarte.nl

Dans is een universeel fenomeen dat mensen met elkaar verbindt. Samen ritmisch bewegen werkt als een sociale lijn en is van onschatbare maatschappelijke waarde. Het doel van DanzArte is om zoveel mogelijk mensen plezier te laten beleven aan dansen en de passie voor dans overdragen. Tijdens DinXperience zal DanzArte op twee locaties optreden. De ene keer samen met een theatergroep, de andere keer verzorgen diverse groepen een sprankelende show. 
Te zien in route 7, 12, 13 en 17 (samen met theatergroep)
Te zien in route 5, 8, 9 en 23


Goochelshow Huub Cooijmans
www.huubcooijmans.nl

Goochelaar en jongleur Huub Cooijmans verzorgt een spectaculair optreden voor iedereen: jong of oud, Nederlands of Duits, het maakt niet uit! Huub’s stijl valt te omschrijven als: vrolijk, grappig, spectaculair, interactief en spontaan. Hij is één van de weinigen die de kunst verstaat om op hoog niveau jongleren en magie tot één geheel te verweven. Dit altijd met de nodige relativerende humor.
Te zien in route 1, 2 en 26


TG Greppel
https://tggreppel.nl/hokjesdenken

Een aantal opvallende huisjes kijken uit op de buitenwereld. Allerlei voordeuren, waarachter verschillende mensen schuil lijken te gaan. Stap over de drempel en laat je verleiden tot een nieuwe kijk op de wereld. Kijk goed om je heen en spits je oren – we nodigen je uit om binnen de hokjes te denken! Waar stap jij naar binnen?

Met ‘Hokjesdenken’ prikkelt TG Greppel op speelse wijze de nieuwsgierigheid naar een ander perspectief. De theatrale installatie ‘Hokjesdenken’ is deze zomer te zien op pleinen en festivals in Gelderland. Op iedere plek beleef je iets anders: de inhoud is op maat gemaakt.
Te zien in route 4, 8, 16, 17, 22 en 27


Jeugdtoneel IJzerlo
Toen het ineens echt werd

Het meest indringende stuk van deze dag kon wel eens gespeeld worden door de kinderen van het jeugdtoneel IJzerlo. Met het monument dat herinnert aan de eerste en tweede wereldoorlog op de achtergrond, spelen zij hun speciaal geschreven theaterstuk.

“Toen het ineens echt werd” schetst de oorlog vanuit de ogen van jonge kinderen. Hun speelse gevecht over wie eigenaar is van hun, hut krijgt ineens een serieuze wending wanneer er werkelijk oorlog uitbreekt. Zonder daarvoor zelf ook maar een fractie verantwoordelijk voor te zijn grijpt de oorlog diep in in het leven van deze 8 kinderen.

Het stuk wordt weliswaar gespeeld door kinderen en is daarom zeer geschikt voor andere kinderen, maar ook volwassenen zullen meegenomen worden door het verhaal en de acteerkwaliteiten van deze jonge groep acteurs.
Te zien in route 11, 14 en 15


DinXperience Theater 

Op 18 juli worden op maar liefst 5 locaties eigen theaterproducties van DinXperience gespeeld. De acteurs in deze stukken komen uit de amateurtoneelverenigingen, maar ook ongebonden amateurspelers hebben zich verbonden aan DinXperience Theater. Bij de verschillende voorstellingen ziet u daarom de namen van de acteurs staan met daarachter de verenigingsnaam.

 

Heldenstück (Deutsche Sprache)

Ein Spiel für die ganze Familie. Feuerwehrmann Klerk will ein Held sein. Davon träumt er. Von Menschen zu retten. Von sein Leben für andere Menschen zu riskieren. Und daß jeder ihn so sieht. Deshalb trat er der Feuerwehr bei. Aber es ist nicht leicht, ein Held zu werden. Schon gar nicht, wenn seine Kollegen ihn immer wieder auslachen und der strenge Feuerwehrchef Klerk immer wieder auffordert, sich an die Regeln zu halten. Am Ende schafft es Klerk, ein Held zu werden, aber auf eine ganz andere Weise, als er es sich je erträumt hätte.

In der Feuerwache von Suderwick spielen Lisa Heidelmann, Ulrike Rutgers-Sommer, Marc Busch, Theo Tiemessen (tv Vrolijk aus Kilder) und Fons Sticker (tv Vrolijk aus Kilder) diese Geschichte von Brandweerman Klerk, Dieses Stück ist die Übersetzung des “Held en Dom”, das in der Feuerwache von DinXperlo gespielt wird.
Te zien in route 9, 10 en 27

Held en Dom (Nederlandstalig)

Een toneelstuk voor de hele familie. Brandweerman Klerk wil graag een held zijn. Daar droomt hij van. Van mensen redden. Van zijn leven wagen voor andere mensen. En dat iedereen hem dan zo ziet. Daarom is hij bij de brandweer gegaan. Maar het valt nog niet mee om een held te worden. Zeker niet als zijn collega’s hem steeds uitlachen en de strenge brandweercommandant steeds zegt dat Klerk zich aan de regels moet houden. Uiteindelijk lukt het Klerk om een held te worden, maar op een heel andere manier dan dat hij ooit gedroomd heeft.

In de brandweerkazerne van Dinxperlo spelen Aad Witteveen, Willem Naaijkens (tv T.O.E.P. uit Kotten), Anne-Marie Wassink (Noggus), Mariëtte Wesselink (Noggus) en Sandra Spexgoor dit verhaal van Brandweerman Klerk. Dit stuk is de vertaling van Heldenstück dat in de brandweerkazerne van Suderwick wordt gespeeld.
Te zien in route 2, 11 en 26

GeDu (Nederlandstalig)

We schrijven de jaren 50. De grens gaat langzaam open, de mens ook. Er wordt weer gedroomd van een vrolijke toekomst. En wie droomt altijd het sterkst? De jeugd! En waar droomt de jeugd dan van? Van de liefde. Snackbar de Driesprong vormt het decor van een muzikale voorstelling over de liefde in een ontluikende samenleving. Zonder mobieltjes, zonder de pil, met steeds achter je, je ouders met de Bijbel in de hand. Voor de jeugd van tegenwoordig moet het een wonder lijken dat je onder die omstandigheden überhaupt contact met elkaar kreeg. Wat een gedoe!

Dianne Rutgers, Floor van de Vegte, Peter du Bois, Feras Aleleiwi, Wilma Klompenhouwer (Sios) en Wim Klompenhouwer (Sios) spelen dit vrolijke verhaal terwijl vanaf haar eigen balkon zangeres Denise Kerkhof de sfeer van de jaren 50 doet herleven.
Te zien in route 5, 16, 18 en 23


Smokkelwaar-heid (Dialect)

In de Binnentuin van dr. Jenny, op de imposante doolhof-fontein wordt een bijzondere gecombineerde Toneel-Dansvoorstelling gegeven door acteurs van DinXperience en dansers van Danzarte. Een voorstelling over de Smokkel. Dinxperlo kent vele smokkelverhalen die allemaal het karakter van een schelmenroman hebben: de kleine burger tegenover de sterke overheid. “Smokkelwaar-heid” neemt de toeschouwer een stapje dieper mee in deze verhalen en laat zien in woord, beeld en dans hoe de smokkel ontstond uit noaberschap, zich ontwikkelde tot handel en uiteindelijk voorgoed van karakter veranderde.

Appie Hengeveld, Paul van Lierop, Wim Heijink en Heidi Koster van toneelvereniging  Sios en Theo Vinkenvleugel en Brigitte Vreeman van toneelvereniging VoVo spelen deze voorstelling waarin de dansers van DanzArte met hun dansen tonen dat de smokkel nooit zonder gevaar was.
Te zien in route 7, 12, 13 en 17

Myst (Nederlandstalig)

De Rode Spyker spreekt de mensen al eeuwen tot de verbeelding. Op talrijke kaarten staat de plaats vermeld, maar dat is wel zo’n beetje het enige dat we zeker weten: dat er iets was op die plek waar de Holtwicker Bach in de Aa-strang stroomt. Gelukkig is het vaak zo dat waar de geschiedschrijver niet kan duiden wat er precies gebeurd is, dat daar de toneelschrijver wel weet hoe de geschiedenis zijn weg is gegaan. “Myst” neemt de toeschouwer mee naar de in nevel gehulde tijden, toen er nog geen onderscheid was tussen Suderwick en Dinxperlo. Het was vooral een onontgonnen gebied met her en der een boerderijtje aan weerszijden van de enig begaanbare weg die daardoorheen liep: de Helweg.

Everdien Hijink, Henk Westendorp, Mieke Heinen en Theo Wensing van toneelvereniging Sios spelen met Eddy Vos en Jeannette Verboom dit mystieke spel over vergeten tijden op de enige plek die daarvoor in aanmerking komt: daar waar ooit de Rode Spyker stond.
Te zien in route 6, 15, 32 en 35


Acrobatiekgroep Hirondelles
www.zanzara.nl/voorstelling-crpes-de-la-bete

Het is alweer even geleden dat het beroemde crêpes-restaurant van een vooraanstaande familie op zijn hoogtepunt was. De tijden zijn veranderd en vanuit financiële overwegingen hebben de nazaten het chique restaurant moeten verruilen voor een paar tafeltjes en een keuken in de open lucht. Het is zwoegen en zweten om het restaurant in stand te houden en er voor te zorgen dat de al lang overleden grondleggers van het restaurant zich niet omdraaien in hun graf.
Acrobatiekgroep Hirondelles met "Crèpes de la Bête”
Te zien in route 10, 26 en 27

Acrogroep DIOS
Acrogroep DIOS bestaat uit 12 meiden van verschillende leeftijden (8 tot 18 jaar), die ervan houden om van turnen, acro en dans een mooi geheel maken. Het is een hechte groep, die samen de bezoekers mensen wil verrassen met hun optredens. Tijdens DinXperience geven ze een optreden op het nummer ‘Remember us this way’ van Lady Gaga. De acrogroep staat ingepland samen met De Klankenkaravaan.
Te zien in route 1, 2, 9 en 27