LAATSTE NIEUWS

Bezoek onze Facebook-pagina


3-5-2024

Lees hier het artikel in De Gelderlander (03-05-2024):
'Met soep en lichtbundels vieren honderden Duitsers en Achterhoekers samen de vrijheid'

 


22-4-2024

Nederlands-Duitse Vrijheidsmaaltijd op 5 mei

Na een succesvolle eerste editie in 2023 komen inwoners uit het Nederlandse Dinxperlo en het Duitse Suderwick opnieuw bij elkaar om op zondag 5 mei samen de vrijheid te vieren. Bijna 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de tijd rijp voor deze bijzondere ontmoeting; een historisch moment!

In een wereld vol conflicten komen inwoners uit de grensstreek samen aan de eettafel, waar ze onder het genot van de vrijheidssoep met belegde broodjes de vrijheid letterlijk beleven. De dag start op het Prins Clausplein in Dinxperlo met een oecumenische Nederlands-Duitse kerkdienst, gevolgd door een middagprogramma met verhalen, filmbeelden en zang.

Lees hier het persbericht over de Vrijheidsmaaltijd


5-2-2024
In de De Band staat een artikel over de DinXperience Quiz die dit jaar voor de vierde keer gehouden wordt. 


6-5-2023
In de Duitse BBV wordt aandacht geschonken aan de Vrijheidsmaaltijd.


5-5-2023

Uitgebreide reportage van REGIO8 over de Vrijheidsmaaltijd in Dinxperlo: 


18-4-2023

DinXperience is één van de organisatoren van de Vrijheidsmaaltijd. 
Op vrijdag 5 mei om 12.00 uur kan iedereen aanschuiven bij een grote Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit op het Prins Clausplein in Dinxperlo. Voor twee euro kan men een placemat kopen bij de Jumbo in Dinxperlo, Bäckerei Gerads in Suderwick (u weet wel ‘de Duutse bakker’ naast Claudio) en bij het Grenslandmuseum. De Dinxperwickse Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit wordt om 12.00 uur geopend door burgemeester Stapelkamp en door zijn Duitse collega van Bocholt, de locoburgemeester Kerstin Erkens.

 

Lees het volledige artikel uit 'De Band' hier


17-4-2023

Uitslag van Dinxperience quiz

Afgelopen donderdag verzamelden de deelnemers van de Dinxperience quiz zich in de grote zaal van Noaberz. De deelnemers werden ontvangen met een kopje koffie of thee en de cake, die ze op 17 maart zelf hadden gebakken. 

FOTO’S: Uitslag van Dinxperience quiz


14-2-2023

DinXperience Quiz: ‘De leukste quiz van Dinxperlo’
Het is wederom mogelijk om je op te geven voor de leukste quiz van Dinxperlo: de ‘DinXperience Quiz’. Deze vindt plaats op vrijdagavond 17 maart en iedereen die van spelletjes houdt en daarnaast fanatiek, nieuwsgierig en stressbestendig is, kan zich met een team opgeven.


Lees het volledige artikel uit 'De Band' hier


23-2-2022

DinXperience Quiz: een gezellige dorpsquiz voor iedereen
Na de succesvolle ‘DinXperience quiz’ van 2020, nog net vóór alle coronamaatregelen, pakt de organisatie het opnieuw op. Op 18 maart kunnen groepen meedoen aan een gezellige quiz met een diversiteit aan vragen.


Lees het volledige artikel uit 'De Band' hier


20-7-2021

Wat was het een succes afgelopen zondag! 
Hieronder enkele linkjes naar 'DinXperience in de pers': 

 


17-7-202
Dinxpedia doet ook mee aan DinXperience met het project ‘Deur Dinxperwick’.

Op zondag 18 juli staan er verspreid over Dinxperlo en Suderwick allemaal bijzondere deuren op diverse markante plekken. Deze deuren geven een doorkijkje naar het verleden. Met prachtige, unieke handgeschreven ansichtkaarten.

Lees het volledige artikel uit 'De Band' hier


22-6-2021
‘Zet me aan en ik ben een soort levende podcast’
We vragen hem waarom de mensen juist voor de DinXperience-routes moeten kiezen waarbij Felix-Jan Kuypers staat? “Nou, ik heb er lol in, ik vind het leuk en ben niet bang voor publiek. Het voelt als een tweede natuur en kan ook improviseren als er iets mis dreigt te gaan. Zet me aan en ik verander in een soort van ‘live radio’, een levende podcast”, lacht Felix-Jan. Hij heeft genoeg te vertellen en bereidt zich de hele maand goed voor op DinXperience. “Ik kan wel zeggen dat er sprake is van liefde voor de Duitse cultuur, dat is me als het ware met de paplepel ingegoten en ik vertel er ook graag over.” 

Lees het volledige artikel hier


Beste Achterhoekers, DinXperience wordt een spektakel

Bekijk hier het filmpje dat Frans Miggelbrink maakte voor De Gelderlander


7-6-2021

‘Plotseling mochten we niet meer de grens over'

Regisseur Theo Soontiëns is onverminderd enthousiast over het grensoverschrijdende evenement DinXperience. Dat werd vanwege corona een paar keer uitgesteld, maar zondag 18 juli gaat het er dan toch echt van komen. Een gesprek met de regisseur.

Lees het volledige bericht hier


28-5-2021

Een mooie zomer mét DinXperience!

We kijken allemaal uit naar wat verlichting. Naar het moment dat we samen weer leuke dingen kunnen doen en beleven. En dat we weer overal naartoe mogen. En het gaat de goede kant op, ook in onze omgeving! Maar we zijn er natuurlijk nog niet.

Lees het volledige bericht hier


9-3-2021

PERSBERICHT: DinXperience 2021: samenleven aan de grens

Dinxperlo en Suderwick vieren op zondag 18 juli 2021 samen en grensoverschrijdend hun vrijheid en verbondenheid met 100 voorstellingen!

Op deze dag bruist heel Dinxperwick van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Op meer dan 20 locaties, verspreid over Dinxperlo en Suderwick, zijn precies 100 voorstellingen te zien. Alle facetten van de samenleving van Dinxperwick komen in deze voorstellingen aan de orde. Door middel van muziek, dans, poëzie, toneel, vertellingen en zang van zowel Duitse als Nederlandse amateur- en professionele artiesten, beleeft de bezoeker het leven langs beide zijden van de grens in verleden, heden en toekomst.

Lees het volledige persbericht hier


15-12-2020

Grenzüberschreitendes Weihnachtslicht: Hoffnung in der Corona-Zeit

Die Zeiten sind nicht einfach. Auch nicht im Grenzgebiet. Die Niederlande sind bereits im harten Lockdown, auf dieser Seite der Grenze ist dies ab Mittwoch der Fall. So soll eine besondere grenzüberschreitende Verbindung hergestellt werden - aber wie? Vielleicht in From eines Weihnachtslichts, einer Lichtpyramide, die Deutschland mit Holland verbindet.

Vor fünf Jahren ergriff Hans van den Hurk die Initiative, um das Oosterlicht in der Gemeinde Oude IJsselstreek (NL) zu realisieren und vier Standorte mit starken Lichtstrahlen zu verbinden. Ein Erfolg. In diesem Jahr wird die Anzahl der Lichter sogar auf 24 steigen!

In der vergangenen Woche fand ein reger Austausch statt zwischen Suderwick und Dinxperlo, Breedenbroek, de Heurne (NL) . Hans van den Hurk hatte den Wunsch, in diesem Jahr der grenzüberschreitenden Zusammenarbeit einen besonderen symbolischen Wert zu geben, Menschen, Orte und Länder zu vereinen. Mehr Licht, das bedeutet mehr Logistik und Technologie und eine zusätzlich e Herausforderungen. Aber die Begeisterung ist groß. Und so wird es in diesem Jahr über die Zusammenarbeit zwischen der Bürgerinitiative Dinxperwick, dem Heimatverein Suderwick und die DinXperience Stiftung einen ganz eigenen Lichtstrahl geben. Die Lampen leuchten jeden Tag genau zur gleichen Zeit auf. Sie bilden einen Winkel von etwa 45 Grad, der auf einen gemeinsamen Treffpunkt oberhalb von Dinxperlo gerichtet ist. Der vollständige Anblick ist eine Pyramide aus Licht, die den Menschen Hoffnung in dieser dunklen Zeit gibt. Die Pyramide verbindet sich auf zeitgemäße Weise mit der Weihnachtsgeschichte, in der die Erwartung des kommenden Lichts uns alle tief im Inneren berührt.

@BocholterReporterin

 


6-6-2020

PERSBERICHT: DinXperience verplaatst naar 7, 8 en 9 mei 2021

We hebben vanwege de coronacrisis moeten besluiten om DinXperience opnieuw te verschuiven, ditmaal naar volgend jaar. Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 mei 2021 vindt het grensoverschrijdende evenement plaats in Dinxperlo en Suderwick.
Reeds gekochte toegangskaarten blijven geldig! Details staan in onderstaand bericht.

Lees het volledige artikel hier


7-5-2020

Samen vrijheid vieren in Dinxperlo en Suderwick

DinXperience en DinxperFM hebben de handen ineen geslagen. Samen verzorgen we op Europadag, 9 mei 2020, een marathon-uitzending, rechtstreeks vanuit het Kulturhus.
Met speciale gasten, live-muziek en goede gesprekken aan tafel. En natuurlijk mooie muziek, voor iedereen! 
U kunt deze dag volgen via de livestream op www.dinxperlive.nl en natuurlijk op de Facebook-pagina's van DinXperience en DinxperFM.

 


18-3-2020

PERSBERICHT: Evenement DinXperience verplaatst naar 11, 12 en 13 september 2020

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft het bestuur van Stichting DinXperience na uitgebreid overleg met deelnemers, leveranciers en betrokkenen besloten om het evenement dat zou plaatsvinden op 8, 9 en 10 mei te verschuiven naar
11, 12 en 13 september dit jaar.

Lees het volledige artikel hier


13-3-2020
Artikel in De Gelderlander:
'Een theaterwandeling om eeuwenlange band te vieren' 


18-2-2020

Artikel in De Band: 'Het gaat niet over vrede, maar over samenwonen aan de grens'

Stichting DinXperience brengt op 8, 9 en 10 mei een uniek evenement. Met als thema 'Samenleven aan de grens' gaan bezoekers al wandelend op reis van Suderwick naar Dinxperlo. Het wordt een belevingstocht waarbij door middel van muziek, zang, dans, film en theater wordt ervaren hoe het is om sinds jaar en dag te leven in de tweelingdorpen die van elkaar gescheiden zijn door de grens, maar die ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Lees het artikel hier

 



21-1-2020

Artikel in Bocholter Borkener Volksblatt

Mit „Dinxperience“ die Freiheit feiern! Suderwicker und Dinxperloer planen ein dreitägiges Fest zum Jubiläum 75 Jahre Kriegsende und erwarten dazu mehr als 3000 Zuschauer.

Lees het artikel hier


18-11-2019

PERSBERICHT: DinXperience viert de vrijheid

Theatermaker en tekstschrijver Theo Soontiens uit Silvolde: "DinXperience -het zit al in de naam verborgen - wordt een spektakel! Een theatrale gebeurtenis, waarin de beleving centraal staat. DinXperience gaat over het besef van eeuwenlang naast elkaar te wonen en hoe dat samenwonen wordt vormgeven. Dat dat al zolang goed gaat! Het lukt twee mensen al vaak niet om 25 jaar bij elkaar te blijven; Dinxperlo en Suderwick doen het al eeuwenlang! Natuurlijk, zoals in elk huwelijk zijn er periodes van grote spanningen. Maar die te boven komen en samen hernieuwd naar de kwaliteit van het samenleven kijken, dat is de kracht."

Lees het volledige artikel hier


22-10-2019

PERSBERICHT: Blije gezichten bij uitreiking cheques Rabobank Coöperatiefonds

DINXPERLO - Tijdens de Week van de Coöperatie werden de cheques van het Rabobank Coöperatiefonds uitgereikt. Dit kwartaal ontvingen elf verenigingen een cheque van directievoorzitter Steven Enneman. Het totaalbedrag van ruim 30.000 euro komt ten goede aan lokale verenigingen uit Dinxperlo, Doetinchem, Gaanderen, Gendringen, 's-Heerenberg, Ulft, Varsseveld en Westendorp.

Enneman licht toe: "Met het Coöperatiefonds steunt Rabobank Graafschap activiteiten en projecten die het welzijn van de regio versterken. Dat doen wij door activiteiten op algemeen maatschappelijk terrein, sociaal, economisch of cultureel gebied te steunen."

Dinxperlose prijswinnaars
Eppie Blaauw en Theo Diepenbroek van Stichting Grenslandmuseum en Lex Schellevis en Harry Esselink van Stichting DinXperience mochten een cheque in ontvangst nemen van Steven Enneman.

Lees meer


13-10-2019

Regelaars’ gezocht voor DinXperience

Op onze oproep voor acteurs hebben we veel reacties gehad. Hartelijk dank daarvoor!
We zijn verder op zoek naar ‘regelaars’: mensen die willen helpen met het organiseren en perfectioneren van DinXperience op 8, 9 en 10 mei 2020.
Wat we zoeken:

- Vergunningaanvragers (zowel in Duitsland als Nederland)
- Decorbouwers en -inrichters
- Communicatie-liefhebbers
- Locatiemanagers
- Financiële talenten
- Vrijwilligers coördinator

… en zo zijn er nog talloze andere taken om van DinXperience een groot succes te maken, samen met alle inwoners van Dinxperlo en Suderwick.

Lijkt één van deze taken je leuk? Wil je ons meehelpen? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar info@dinxperience.nl.


17-9-2019

DinXperience zoekt acteurs en actrices

DinXperience start op de Dorfplatz in Suderwick. Vanaf daar wordt het publiek, al lopend langs de grens, meegenomen door de tijd. De tocht eindigt op het Prins Clausplein in Dinxperlo, waar de grote finale zal plaatsvinden. De verhalen worden omlijst met muziek, zang, theater en dans. Daarom zijn wij op zoek naar:

  • Acteurs en actrices, van 12 - 99 jaar (onder de 12 jaar gaat via de scholen)
  • Afkomstig uit Dinxperlo, Suderwick, De Heurne of Breedenbroek (Nederlands- of Duitstalig)
  • Beschikbaar voor repetities vanaf november 2019 tot en met begin mei 2020
  • Beschikbaar op 7, 8, 9 en 10 mei ’s avonds

Omdat DinXperience bestaat uit allemaal korte scènes van maximaal 15 minuten, hoef je geen grote lappen tekst in te studeren. 

Lijkt het je leuk om als acteur/actrice mee te doen aan DinXperience? Stuur dan voor 1 oktober 2019 een mail naar info@dinxperience.nl waarin je jezelf kort voorstelt. Laat ons weten wat je motivatie is om mee te doen en of je al ervaring hebt met acteren.

Halverwege oktober organiseren we een informatiebijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging per mail. 


21-8-2019

Bocholter Report macht mit!

Vanaf nu plaatst dit Duitse weekblad de wekelijkse grensgesprekken ‘In die Taverne’ in het
Duits!

Klik hier voor een overzicht van alle Nederlandse artikelen

 


29-6-2019
In aanloop naar DinXperience zal er vanaf nu elke week een grensgesprek in Dinxpers Nieuws verschijnen. De gesprekken gaan over ervaringen en herinneringen van inwoners uit Dinxperlo en Suderwick. En waar kunnen die gesprekken nu beter plaatsvinden dan in de Taverne, de brug over de Heelweg en precies gelegen boven de grens tussen Nederland en Duitsland.

Lees hier het allereerste artikel 'In de Taverne'

En klik hier voor een overzicht van alle artikelen


12-6-2019

Amber, Lucas (zie foto hiernaast) en meer dan 100 kinderen schreven een brief aan de Koning en Prinses van Oranje Amalia; om hen uit te nodigen voor het grensoverschrijdende evenement DinXperience. 

Lees hier het artikel dat vandaag hierover verscheen op de website van Dinxpers Nieuws. 

 


4-6-2019

Komen Koning Willem-Alexander en Prinses van Oranje Amalia volgend jaar op 8, 9 of 10 mei naar DinXperience? 
Leerlingen van De Bosmark schreven een brief naar de prinses om haar uit te nodigen. Lees binnenkort meer hierover in Dinxpers Nieuws...


4-5-2019

Burgemeester Stapelkamp tijdens de Dodenherdenking 2019 in Dinxperlo: "Ik vind het mooi om te zien dat er hier al een groep inwoners uit Dinxperlo en Suderwick is die volgend jaar rond 9 mei, de dag van de Europese samenwerking, zelfs een heel festival wil organiseren onder de titel DinXperience."


2-5-2019

Op 2 mei hebben we foto's gemaakt voor voor de cover van de flyer over DinXperience.